Det lille rest tannsettet

Hva er «Det lille rest tannsettet»?

Selv bare to velplasserte røtter, f.eks. to hjørnetenner eller fortenner, kan fungere som feste for en fast konstruksjon med full tannrekke i kjeven. 

Inn i mellom kommer det nye pasienter som ber om at resten av stubbene skal trekkes, og de vil ha gebiss. Ved nærmere undersøkelse, inkludert røntgenbilder, kan det vise seg at vedkommende har flere gode røtter som kan stå livet ut med riktig behandling. 

Tannlege holder tenner

Oftest endrer pasienten syn når han blir forklart dette, og det kan resultere i en behandlingsplan som gir pasienten faste tenner i hele, eller mesteparten av kjeven, avhengig av plasserig av de gode røttene.

Faktisk kan 4 ideelt plasserte røtter bære en fast bro på 10-12 tenner, noe som gir utmerket tyggekomfort og estetikk. Om røttene ikke står fullt så gunstig plassert, så kan løsningen bli en mindre fast bro, oftest som fortenner, og en presisjonsfestet, avtakbar protese til denne, som i helhet gir faste tenner i hele kjeven, men da slik at den ene delen kan tas av for reingjøring av tennene. Denne såkalte kombinasjonsprotetikken fungerer, og ser ut, nesten som en hel, fast bro og gir god prognose for resttannsettet. En utmerket løsning.

Selv bare to velplasserte røtter, f.eks. to hjørnetenner eller fortenner, kan fungere som feste for en fast konstruksjon med full tannrekke i kjeven. Denne løsningen kalles konusprotese eller konusbro og baserer seg på gullkapper, med nesten helt parallelle sider, som er festet på to eller flere røtter og med tilsvarende gullkapper i den avtakbare protesen. Denne konstruksjonen, som i tillegg til å være festet til gjenstående tenner også hviler på kjevekammen, sitter helt fast ved vanlig bruk, men har og den fordelen at den kan tas ut ved reingjøring, eller for reparasjon om det skulle bli nødvendig. Dette er en fantastisk velfungerende løsning og gir god prognose for det minimale rest-tannsettet.

Det gis betydelig trygderefusjon dersom tenner må trekkes p.g.a. tannkjøttbetennelse og erstattes med broer eller annen protetikk. Moralen må være; Ikke trekk dine siste tannstubber før du får undersøkt om de kan benyttes til en bedre løsning enn helprotese. Vår allsidige erfaring gir oss godt grunnlag for å kunne vurdere hva som tjener deg best og hvilken kostnad de ulike løsninger har. Vi gir deg gode råd, men det er du som bestemmer.

Fylling
Krone eller bro
Tannstein
Bleking