Rotfylling

Nerven i tannen kan bli skadet. Det kan skje uten at man merker noen ting, eller det kan gi kraftig tannverk i form av ising ved inntak av varm og kald drikke.

Det kan også gi kraftig dunking / murring i kjeven, med eller uten hevelse. Det vil da bli behov for å gjøre en rotfylling.

En rotbehandling innebærer at tannlegen fjerner tannens pulpa (“nerven”) som ligger i en kanal i tannens sentrum/kjerne.  Kanalen går fra krone til rotspiss. Når den skadde , betente eller døde nerven er fjernet, desinfiseres og renses rotkanalen mekanisk med spesielle “rotfiler”. Når dette er skjedd, fylles kanalen med et egnet materiale som “propper” eller forsegler hele kanalen. Tidligere var man ofte nødt til å trekke en tann som hadde problemer med “nerven”, men i dag reddes mange tenner med rotfylling.

Tannlege holder tenner

Behandlingen kan gjøres i løpet av ett eller flere besøk, avhengig av årsaken til smertene, og hvor vanskelig det er å finne nervekanalene og rense ut disse. Noen tenner har flere nervekanaler, og behandlingen kan derfor ta lang tid. Dersom rotfyllingen gjøres i flere seanser, vil tannen bli fylt med et antibakterielt innlegg og midlertidig fylling i perioden mellom behandlingene.

Når tannen er ferdig rotfylt, er nerven erstattet av et plastisk materiale. Tannen må i tillegg repareres med en ny tannfarget fylling eller krone.

De mest vanlige grunner til problemer med tannens pulpa (“nerve”) er:

– Et hull som er så dypt at det når helt inn til nerven – dermed er pulpa infisert.

– Skade på en tann f.eks. etter et slag eller fall.

Skaden på pulpa kan vise seg med det samme, men det kan også gå flere år før en slik skade viser seg. Det er derfor viktig å få dokumentert og journalført slike skader hos skoletannlegen, selv om det på kort sikt synes som om alt har gått bra.

Hvis en infisert eller død pulpa (“nerve”) ikke behandles kan infeksjonen spre seg nedover i rotkanalen til kjevebenet og det kan utvikle seg en tannbyll ved rotspissen. En tannbyll kan ødelegge kjevebenet rundt rotspissen. I løpet av denne utviklingen kan det hyppig bli tannverk.

Periodontitt
Rotfylling
Tannstein
Bleking